Der er ingen vej uden om det faktum, at modebranchen og dens produkter sætter sit aftryk på planeten. Heldigvis kan vi være med til at mindske det aftryk, ved at tage mere bevidste valg.
Materialerne som vores tøj laves af, står for en stor del af produktets samlede aftryk. Netop derfor er det så fantastisk, at flere og flere brands vælger alternative materialer med mindre aftryk, når de designer deres kollektioner.
Nogle er økologiske, nogle er genanvendte og andre er lavet ved hjælp af innovative produktionsmetoder, som bruger færre ressourcer og passer på vores jord- og vandkvalitet.
- TENCEL™ Lyocell
- TENCEL™ Modal
- LENZING™ ECOVERO™ Viskose
- Økologisk bomuld
- Genanvendt bomuld
- Genanvendt polyester
- Genanvendt nylon
- Genanvendt uld
- Genanvendt dun
- Responsible Mohair Standard (RMS)
- Responsible Wool Standard (RWS)
- Responsible Down Standard (RDS)
Listen her opdateres løbende, som nye materialer finder vej ind i de forskellige brands’ kollektioner. Vi forholder os åbne og nysgerrige til de nye løsninger, og støtter brands der gør det samme.
Lær mere om vores udvalgte materialer indenfor de forskellige fibergrupper nedenfor.
Regenererede cellulosefibre
Materialer i denne fibergruppe har alle træ som råmateriale. Træet fældes og hakkes i mindre stykker, opløses kemisk og genopbygges på ny, til en masse som kan spinnes til en tråd, og væves til stof. Materialer i denne grupper er kendt for deres styrke og høje komfort grundet deres blødhed og åndbarhed.
Foretrukne materialer i denne fibergruppe:
• TENCEL™ Lyocell
• TENCEL™ Modal
• LENZING™ ECOVERO™ Viskose
TENCEL™ Lyocell
LENZING™ og TENCEL™ er varemærker ejet af Lenzing AG.
Hvorfor foretrækker vi TENCEL™ Lyocell?
Træet brugt til at producere TENCEL™ Lyocell stammer fra certificeret ansvarlig skovdrift. Dermed sikrer vi, at det ikke bidrager til afskovning. TENCEL™ Lyocell produceres i et lukket system, som genbruger mere end 99% af det anvendte vand og opløsningsmiddel. Dette mindsker energi- og vandforbruget, mens det holder opløsningsmidler og kemikalier ude af grundvandet på produktionsstederne. Opløsningsmidlerne som bruges i produktionen af TENCEL™ Lyocell er alle økologiske og ikke-giftige.
TENCEL™ Modal
LENZING™ og TENCEL™ er varemærker ejet af Lenzing AG.
Hvorfor foretrækker vi TENCEL™ Modal?
TENCEL™ Modal fibre produceres hovedsageligt fra bøgetræ, som sources fra ansvarlig skovdrift, så vi ikke bidrager til afskovning.
Modal fibre er kendte for deres exceptionelle blødhed og styrke, som gør dem ideelle til slim-fitted basic styles.
LENZING™ ECOVERO™ Viskose
LENZING™ og ECOVERO™ er varemærker ejet af Lenzing AG.
Hvorfor foretrækker vi LENZING™ ECOVERO™ Viskose?
Træet brugt til at producere LENZING™ ECOVERO™ Viskose stammer fra certificeret ansvarlig skovdrift. Dermed sikrer vi, at det ikke bidrager til afskovning.
Produktionen af LENZING™ ECOVERO™ Viskose genererer op til 50% mindre CO2 udledning og vandforbrug, sammenlignet med konventionel viskose. Ifølge Higg MSI™ værktøjer er CO2 udledning og brug af fossile ressourcer omtrent halvdelen af industriens gennemsnit.
I 2021 rangerede den canadiske NGO Canopy Lenzing som en af de bedste viskose producenter i verden, i deres Hot Button Report. I rapporten rangeres Lenzing i den mørkegrønne kategori, som indikerer, at der er meget lav risiko for at source træ fra urskove og truede skove, når man benytter sig af LENZING™ fibre. Læs mere om Canopy og deres Hot Button Report her.
LENZING™ ECOVERO™ Viskosefibre er certificerede med det internationalt anerkendte EU Ecolabel, også kendt som EU-Blomsten. Det er et miljømæssigt kvalitetsstempel, som kun uddeles til produkter og services, som har en væsentlig mindre miljømæssig påvirkning gennem hele deres levetid.
Men:
Lige nu er der desværre ingen genanvendelsesmuligheder for regenererede cellulose fibre, som viskose, lyocell og modal. Vi beder dig derfor passe ekstra godt på dine produkter fra denne kategori, og reparere dem, hvis de går i stykker.
Naturlige fibre
Fibre i denne kategori stammer fra planter, som bomuld, hør, hamp og lignende. Det er kendt for sin gode absorberingsevner. Kemien i deres produktionsproces, ses oftest i dyrkningen.
Foretrukne materialer i denne fibergruppe;
- Økologisk bomuld
- Genanvendt bomuld
Økologisk bomuld
Økologisk bomuld dyrkes og produceres uden brug af giftige kemikalier, pesticider, GMO’er eller syntetisk gødning.
Hvorfor foretrækker vi økologisk bomuld?
Ved at undgå brugen af de giftige stoffer og kemikalier, passer vi på biodiversitet samt jord- og vandkvalitet, i de områder hvor bomulden dyrkes. Derudover skaber det også sundere arbejdsforhold for landmændene og fabriksarbejderne, da de ikke udsættes for de giftige kemikalier.
Men:
Når bomuld dyrkes økologisk, er mængden af afgrøder betydeligt mindre, og landmændene må derfor opdyrke endnu mere land end ved konventionel bomuld.
Det debatteres stadig, hvorvidt økologisk bomuld kræver mere eller mindre vand til dyrkning end konventionel, men fælles for begge er, at det stadig er store mængder.
Genanvendt bomuld
Genanvendt bomuld er lavet af tekstilrester fra produktionen eller indsamlede bomuldsprodukter, som allerede er blevet brugt af forbrugere. Materialet rives og blendes, så det kan spinnes til en ny tråd, og væves ind i et par nye jeans.
Hvorfor foretrækker vi genanvendt bomuld?
Ved at bruge eksisterende materiale mindsker genanvendt bomuld brugen af naturlige ressourcer, samtidig med det hjælper til at færre vigtige ressourcer går til spilde.
Men:
Fordi bomulden er blevet revet og blendet i stykker, er det ikke en særlig stærk fiber. Det skal derfor blandes med en anden fiber, for at opnå den nødvendige styrke. Dette oftest med en konventionel, ikke-genanvendt fiber.
Better Cotton
MESSAGE anerkender fordelene ved Better Cotton. Nogle af de brands vi forhandler i vores butikker og online, er medlemmer af Better Cotton. Vi synes, at det er fantastisk at de samarbejder med Better Cotton for at forbedre dyrkningen af bomuld på verdensplan.
Better Cotton indkøbes gennem et ’mass balance’ system, og er ikke fysisk sporbart i slut-produktet. Derfor kan vi markere disse produkter på vores webshop. Men i vores fysiske butikker vil du opdage, at flere af produkterne på hylderne bærer et lille mærke, som fortæller om det respektive brands medlemskab af Better Cotton.
Hvis du ønsker at vide mere om Better Cotton, anbefaler vi, at du går ind her og læser mere om medlemsorganisationen og deres vigtige arbejde.
Syntetiske fibre
Syntetiske fibre stammer fra råolie, som behandles kemisk for at kunne væves til en tråd. Kort og godt, de er vævede former af plastik. Og selvom plastik ikke ligefrem er de flestes yndlingsmateriale, har de syntetiske fibre deres fordele. De tørrer utrolig hurtigt, og kan væves og behandles på mange forskellige måder, for at opnå forskellige looks. Fælles for alle materialer i denne kategori er, at de kan genanvendes igen og igen, så længe de ikke blandes med andre fibre.
Foretrukne materialer i denne kategori er:
- Genanvendt polyester
- Genanvendt nylon (polyamid)
Genanvendt polyester
Genanvendt polyester produceres ved at hakke eksisterende polyesterprodukter til små stykker, som smeltes og spinnes til en ny tråd.
Hvorfor foretrækker vi genanvendt polyester?
Ved at bruge eksisterende materiale, mindsker genanvendt polyester brugen af naturlige ressourcer, samtidig med det hjælper til at færre vigtige ressourcer går til spilde. Derudover bruges der også færre kemikalier i produktionen af genanvendt polyester, da den største del af den kemiske behandling allerede er foregået i produktionen af det oprindelige polyesterprodukt.
Genanvendt nylon
Genanvendt nylon produceres ved at hakke eksisterende nylonprodukter til små stykker, som smeltes og spinnes til en ny tråd.
Hvorfor foretrækker vi genanvendt nylon?
Ved at bruge eksisterende materiale mindsker genanvendt nylon, brugen af naturlige ressourcer, samtidig med det begrænser spild af vigtige ressourcer. Derudover bruges der også færre kemikalier i produktionen af genanvendt nylon, da den største del af den kemiske behandling allerede er foregået i produktionen af det oprindelige nylonprodukt.
Men:
Alle syntetiske materialer udleder mikroplast i vandet, når de vaskes. Vi vil derfor gerne opfordrer til, at du benytter en særlig vaskepose, som opsamler mikroplasten.
Animalske fibre
Animalske fibre er en de mest vidtspændende fibergrupper i mode. Alle fibre i den kategori har det tilfældes, at de stammer fra dyr og ofte skal behandles ekstra skånsomt.
Foretrukne fibre i denne kategori:
- Genanvendt dun
- Genanvendt uld
- Responsible Mohair Standard (RMS)
- Responsible Wool Standard (RWS)
- Responsible Down Standard (RDS)
Genanvendt dun
Genanvendt dun er lavet af indsamlede, brugte dunprodukter, som eksempelvis dyner, soveposer og jakker. Dunene fjernes, vaskes og tørres inden de igen bruges som fyld i jakker eller andet overtøj.
Derfor foretrækker vi genanvendt dun:
Ved at bruge eksisterende materiale mindsker genanvendt dun brugen af naturlige ressourcer, samtidig med det begrænser spild af vigtige ressourcer.
Genanvendt uld
Genanvendt uld er lavet af rester fra produktionen eller indsamlede uldprodukter, som allerede er blevet brugt af forbrugere. Materialet rives og blendes, så det kan spinnes til en ny tråd, og væves ind i en ny strik eller jakke.
Derfor foretrækker vi genanvendt uld:
Ved at bruge eksisterende materiale mindsker genanvendt uld brugen af naturlige ressourcer, samtidig med det begrænser spild af vigtige ressourcer.
Responsible Mohair Standard (RMS)
RMS er en certificering, som hjælper med at sikre dyrevelfærd og beskyttelse af landområder I produktionen af mohairprodukter.
Derfor foretrækker vi Responsible Mohair Standard (RMS):
Certificeringen er en garanti for overholdelse af de fem friheder indenfor dyrevelfærd, samt overholdelse af international lovgivning og anbefalinger for dyrevelfærd.
Læs mere RMS her.
Responsible Wool Standard (RWS)
RWS er en certificering, som hjælper med at sikre dyrevelfærd og beskyttelse af landområder I produktionen af uldprodukter.
Derfor foretrækker vi Responsible Wool Standard (RWS):
Certificeringen er en garanti for overholdelse af de fem friheder indenfor dyrevelfærd, samt overholdelse af international lovgivning og anbefalinger for dyrevelfærd.
Læs mere om RWS her.
Responsible Down Standard (RDS)
RDS er en certificering, som hjælper med at sikre dyrevelfærd og beskyttelse af landområder I produktionen af dunprodukter.
Derfor foretrækker vi Responsible Down Standard (RDS):
Certificeringen er en garanti for overholdelse af de fem friheder indenfor dyrevelfærd, samt overholdelse af international lovgivning og anbefalinger for dyrevelfærd.
Læs mere om RDS her.
Materialerne, vores tøj laves af, står for en stor del af produktets samlede aftryk. Netop derfor er det så fantastisk, at flere og flere brands vælger alternative materialer med mindre aftryk, når de designer deres kollektioner.